Show simple item record

dc.contributor.authorLyngstad, Trude Marie
dc.contributor.authorBerg, Thale Cathrine
dc.contributor.authorBrandal, Lin Cathrine T.
dc.contributor.authorGrenersen, Marte Petrikke
dc.contributor.authorHeradstveit, Petter Leinaas
dc.contributor.authorJohansen, Tone Kristin Bjordal
dc.contributor.authorLange, Heidi
dc.contributor.authorLund, Hilde Marie
dc.contributor.authorMacdonald, Emily Ann
dc.contributor.authorNaseer, Mohammed Umaer
dc.contributor.authorPaulsen, Trine Hessevik
dc.contributor.authorFeruglio, Siri Laura
dc.date.accessioned2023-10-19T13:16:40Z
dc.date.available2023-10-19T13:16:40Z
dc.date.created2023-05-11T09:17:51Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3097611
dc.description.abstractI 2022 ble det varslet 1 428 utbrudd med totalt 17 539 rapporterte sykdomstilfeller. Varsler om SARS-CoV-2 var dominerende i 2022 (86 %; 1 233 av 1 428 utbrudd) på samme måte som i 2021 (93 %; 1 168 av 1 252 utbrudd) og 2020 (81 %; 453 av 561 utbrudd). Fra helseinstitusjoner var det flest varsler om utbrudd av SARS-CoV-2 (1 109 utbrudd) etterfulgt av norovirus (80 utbrudd). Antall varsler om norovirus fra helseinstitusjoner var tilbake til nivået før pandemien etter å ha ligget på et lavere nivå i 2020 og 2021 (43 og 25 utbrudd). Det var 11 varslede utbrudd av influensa i 2022, ingen i 2021 og 6 i 2020. Det ble varslet 34 næringsmiddelbårne utbrudd i 2022 etter henholdsvis 23 utbrudd 25 utbrudd i 2020 og 2021. Av alle varslede utbrudd var 87 % (1 239 utbrudd) varslet fra helseinstitusjoner, mens det for kun 2 % av varslene i 2022 (34 utbrudd) var mistanke om smitte fra næringsmidler. De resterende 11 % (155 utbrudd) var varsel om andre utbrudd, hvorav majoritet var varsel om utbrudd av SARS-CoV-2 (124 utbrudd). Antallet syke registrert i hvert utbrudd varierte fra 2 til 388 personer (median 7 personer). For utbrudd i helseinstitusjoner var SARS-CoV-2 (1 109 utbrudd), norovirus (80 utbrudd) og influensavirus (11 utbrudd) de hyppigst forekommende agens i 2022. Det vanligste agens angitt ved næringsmiddelbårne utbrudd i 2022 var norovirus (9 utbrudd), Salmonella (5 utbrudd), Cryptosporidium (3 utbrudd) og Yersinia (3 utbrudd). Under betegnelsen andre utbrudd var 124 av 155 utbrudd (80 %) forårsaket av SARSCoV-2 I 2022. Det er fortsatt en stor underrapportering av utbrudd. Økt oppmerksomhet rundt varslingsplikten i forbindelse med utbrudd av SARS-CoV-2 fører forhåpentligvis til at den generelle varslingen også øker, slik at underrapporteringen reduseres. Rask og mer fullstendig varsling av utbrudd gjør at sentrale myndigheter kan se det enkelte utbrudd i nasjonal og internasjonal sammenheng. De kan dermed danne seg et bilde av den epidemiologiske situasjonen i landet som helhet, varsle internasjonale instanser dersom det er nødvendig og gi råd og informasjon der det er behov.
dc.language.isonob
dc.publisherFolkehelseinstituttet
dc.relation.ispartofUtbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i ... : årsrapport / Vevbasert system for utbruddsvarsling (Vesuv)
dc.relation.ispartofseriesUtbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i ... : årsrapport / Vevbasert system for utbruddsvarsling (Vesuv)
dc.subjectutbruddsvarsling
dc.subjectutbrudd
dc.subjectsmittsomme sykdommer
dc.subject.meshCommunicable Diseasesen_US
dc.titleÅrsrapport. Utbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i 2022
dc.typeReport
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber24
dc.identifier.cristin2146856
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record