Buprenorfin sammenlignet med metadon for gravide kvinner i legemiddelassistert rehabilitering (LAR): systematisk oversikt
Abstract
Hovedbudskap
Helsedirektoratet skal revidere «Nasjonal faglig retningslinje for gravide i legemiddelassistert rehabilitering (LAR)». Folkehelseinstituttet har oppsummert forskning om effekter av buprenorfin sammenliknet med metadon for kvinner som har vært i LAR gjennom hele eller deler av svangerskapet og for foster og barn som har vært eksponert for et av LAR-legemidlene før fødsel.
• Vi inkluderte 38 studier fordelt på 64 publikasjoner: tre randomiserte studier (N=177) og 35 obser¬va¬sjons¬studier (N=1314).
• Ingen av studiene omfattet kvinner som var i LAR hele svanger¬ska-pet, som er det vanligste i Norge.
• Studiene inkluderte utfall hos kvinnene (røyking og rus¬mid¬del¬bruk under svangerskapet), fosterutfall (fosterdød, dødfødsel, intrauterin vekst¬hem¬ning) og ny¬fødtutfall (forekomst av abstinenssyndrom, liten for gestasjonsalder og for tidlig fødte, behand¬lings¬va¬righet, vekt, lengde, hodeomkrets og gestasjonsalder).
• Tre av studiene rapporterte lang¬tids¬utfall.
• Effektestimatene syntes å peke i retning av bedre utfall blant nyfødte med buprenorfin enn med metadon.
• Vi er svært usikre på hvor nære disse effektestimatene er de sanne effektene.
Funnene i denne systematiske oversikten føyer seg til funn i andre oppsummeringer som sammenlikner buprenorfin med metadon hos gravide: i den grad det er for¬skjel¬ler i behandlingseffekt, er de muligens til fordel for buprenorfingruppen. Dessverre er stu¬diene for metodisk svake til å kunne konkludere sikkert om effektenes størrelse og retning.