Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBergsund, Hans Bugge
dc.contributor.authorNøkleby, Heid
dc.date.accessioned2023-03-20T07:03:30Z
dc.date.available2023-03-20T07:03:30Z
dc.date.created2023-03-17T08:31:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-82-8406-356-0
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3059104
dc.description.abstractHovedbudskap Barn og unge i barnevernsinstitusjon og fosterhjem har samme rettigheter som andre barn og unge til å bli beskyttet og ivaretatt og til å ha sin personlige integritet respektert. Målet med denne systematiske kartleggingsoversikten var å kartlegge forskning knyttet til forekomst, typer tvang, forståelse av tvang/grensesetting, konsekvenser, forebygging og erfaring med tvang og grensesetting. Vi inkluderte åtte studier: seks kvalitative, én ikke-randomisert kontrollert før-etter-studie og én longitudinell kohortstudie. Studienes metodiske begrensninger ble vurdert. Det var tre studier fra Nederland, tre fra Norge og to fra Sverige. Utvalgene omfattet ungdom og ansatte i institusjoner. Ingen av studiene omhandlet fosterhjem. • Vi fant ingen studier som ga relevante data når det gjelder forekomst av tvang, utøvelse av tvang, konsekvenser av tvang. • Forståelse av tvang: en nederlandsk studie belyste ansatte og ungdommers forståelse av skjerming. • Forebygging av tvang: tre studier belyste ulike måter å forebygge tvang på. • Erfaringer med grensesetting og tvang: seks studier belyste opplevelser om grensesetting/ tvang fra ulike perspektiver, der relasjon var et spesielt viktig tema. Bruk av digitale kommunikasjonsmidler kan illustrere dilemmaer knyttet tvang. Oversikten fant at ungdommer og ansatte ved barnevernsinstitusjoner opplevde at gode relasjoner kan være viktige for å forebygge konflikter og vold. Vi fant lite forskning på grensesetting og bruk av tvang i barnevernsinstitusjoner og fosterhjem.
dc.language.isonob
dc.publisherFolkehelseinstituttet, Område for helsetjenester
dc.relation.urihttps://www.fhi.no/contentassets/7b6e608d6d474a94ae9c0f36aa4e87f3/bruk-av-tvang-og-grensesetting-i-barnevernsinstitusjoner-og-fosterhjem-oppdatering-rapport-2023.pdf
dc.subject.meshAdolescent
dc.subject.meshChild
dc.subject.meshChild Protective Services
dc.subject.meshYoung Adult
dc.subject.meshCustodial Care
dc.subject.meshFoster Home Care
dc.subject.meshResidential Care
dc.subject.meshCoercion
dc.subject.meshPersuasive Communication
dc.subject.meshPower (Psychology)
dc.subject.meshRestraint, Physical
dc.subject.meshBelgium
dc.subject.meshNetherlands
dc.subject.meshScandinavian and Nordic Countries
dc.subject.meshSystematic Review
dc.titleBruk av tvang og grensesetting i barnevernsinstitusjoner og fosterhjem: systematisk kartleggingsoversikt (oppdatering)
dc.title.alternativeThe use of force and limit-setting for children and youth in residential childcare and foster care: systematic scoping review (update)
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber85
dc.identifier.cristin2134621
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel