Barn og unges inntak av koffein – anbefalinger for et overvåkningsprogram
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3115000Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
• De viktigste kildene til koffein i kostholdet til barn og unge har tidligere vært kakao- og kaffeprodukter og coladrikker. Etter at energidrikk kom på markedet i 2009, er det blitt en vesentlig kilde til koffein blant barn og unge som drikker det. • Forbruket av energidrikker har økt de siste årene og per i dag rapporterer en høy andel unge at de drikker det regelmessig. • Et høyt inntak av koffein blant barn og ungdom er bekymringsfullt fordi koffein er et avhengighetsskapende og sentralstimulerende middel som medfører risiko for søvnproblemer og generelle negative helseeffekter. • Barn og unge tåler mindre koffein enn voksne, hovedsakelig på grunn av lavere kroppsvekt. • Det finnes noe informasjon om inntak av koffeinholdige mat- og drikkevarer og om bruk av energidrikker i eksisterende undersøkelser, men det mangler per i dag en fast strukturert overvåkning av barn og unges koffeininntak som omfatter både energidrikker og andre koffeinkilder. • Overvåkning av totalt koffeininntak bør omfatte energidrikker, kaffe, te, cola- og kakaodrikker, og koffeinholdige sportsprodukter og tilskudd som brukes av unge. I tillegg til å overvåke gjennomsnittlig daglig koffeininntak er det viktig å overvåke risiko for høye enkeltinntak som kan gi negative helseeffekter. • Overvåkning av koffeininntak bør også omfatte holdninger, påvirkningsfaktorer og opplevde helseeffekter av energidrikker. Hensikten med en slik overvåkning er både å kunne vurdere helserisiko og å evaluere om eventuelle tiltak som iverksettes for å begrense inntaket, har ønsket effekt.