Show simple item record

dc.contributor.authorUldahl, Maria
dc.contributor.authorTorheim, Liv Elin
dc.date.accessioned2023-05-09T07:08:33Z
dc.date.available2023-05-09T07:08:33Z
dc.date.created2023-05-08T09:14:41Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-82-8406-353-9
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3067174
dc.description.abstractDenne rapporten beskriver hva begrepet «matomgivelser» innebærer samt muligheter for og forslag til kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge. Rapporten avgrenses til mat som tilbys i offentlig sektor, markedsføring av usunn mat og drikke, mat i handelen og matpriser. Arbeidet er basert på en gjennomgang av relevant forskning og andre kilder. Rapporten definerer matomgivelser som de fysiske, økonomiske, politiske og sosiokulturelle sammenhengene hvor mennesker interagerer med matsystemet når de tar valg som omhandler å anskaffe, tilberede og konsumere mat, og omfatter både fysiske og digitale/virtuelle omgivelser. Matomgivelser handler blant annet om hva slags mat som er tilgjengelig for oss, hva den inneholder, hva den koster og hvordan den merkes og markedsføres. Dette er faktorer som kan påvirke befolkningens spisevaner, kosthold og helse. I arbeidet med rapporten er det funnet flere mulige metoder og indikatorer for kartlegging av matomgivelser. Det er derfor valgt ut noen prioriterte forslag til metoder og indikatorer som egner seg for å kartlegge matomgivelser i Norge • Matomsorg og -tilbud i offentlig sektor. Det kan gjøres ved å overvåke innkjøpsdata i offentlige anskaffelser av mat, for å undersøke den ernæringsmessige kvaliteten på maten som selges og tilbys i for eksempel skoler og ved ulike institusjoner. Andre indikatorer er kjennskap til og etterlevelse av retningslinjer for mat og måltider. • Markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge under 18 år. Det er særlig viktig å overvåke markedsføring i digitale/sosiale medier. I tillegg er det relevant å overvåke markedsføring i matbutikker og i fysiske miljøer hvor barn og unge ferdes (rundt skoler og på fritids-/idrettsarenaer). • Matomgivelser i handelen. Det gjelder både matomgivelser inne i dagligvarebutikker, hvor man kan undersøke aspekter som plassering, promotering, hylleplass og tilgjengelighet av sunne og mindre sunne matvarer. Det er også aktuelt å undersøke tilgjengeligheten av sunne og mindre sunne utsalgssteder for mat i lokalsamfunn. • Hvor mye det koster å ha et sunt kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd, med særlig fokus på sosial ulikhet i kosthold. Det kan gjøres ved å kartlegge og overvåke matvareprisene og undersøke hvor stor andel av median husholdningsinntekt som går med til å kjøpe en sunn handlekurv. Kostnader av en eventuell kartlegging av matomgivelser i Norge har vært utenfor oppdragets beskrivelse. Det bør gjøres en grundigere planlegging og vurdering av kostnader dersom det skal iverksettes en systematisk overvåking av matomgivelser.
dc.description.abstract
dc.language.isonoben_US
dc.publisherFolkehelseinstituttet, Senter for bærekraftig kostholden_US
dc.relation.urihttps://www.fhi.no/publ/2023/matomgivelser/
dc.subjectMatomgivelser
dc.subjectErnæringspolitikk
dc.subjectFolkehelse
dc.subject.meshPublic health
dc.subject.meshFood
dc.subject.meshNutrition Policy
dc.titleMatomgivelser. Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norgeen_US
dc.title.alternativeFood environments. Methods and indicators for mapping and monitoring food environments in Norwayen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber81en_US
dc.identifier.cristin2146043
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record