Skal det være noe mer før vi stenger? Evaluering av Ansvarlig Vertskap i Trondheim
Original version
SIRUS-rapport. 112 p. Statens institutt for rusmiddelforskning, 2006Abstract
Rapporten presenterer evalueringen avAnsvarlig vertskap i Trondheim.Ansvarlig vertskap har som mål å redusere rusrelatert vold, overskjenkingog skjenking til mindreårige. Målet skal nås gjennom kursing av ansatte imer ansvarlig alkoholservering. Midt-Norsk kompetansesenter for rusfagethadde ansvaret for gjennomføringen i Trondheim.Evalueringen er utført på oppdragfra Sosial- og helsedirektoratet. Iutgangspunktet ba direktoratet om eneffektevaluering, men vi valgte åutvide evalueringsoppdraget til ogsåå gjelde selve gjennomføringen avprosjektet, altså en prosessevaluering. Prosessevalueringen har en todelthensikt. For det første gir den et supplerende forklaringsgrunnlag foreffektevalueringen. For det andre er prosessevalueringen viktig i seg selvfordi den får frem overførbar kunnskap om hva som hemmer og hva somfremmer gjennomføringenav slike prosjekter. I den sammenhengen hardet også vært viktig for oss å kunnesammenlikne prosessen i Trondheimmed gjennomføringen avAnsvarlig vertskap i andre kommuner.Andre spørsmål er knyttet til måloppnåelse og effekt. For å svare på demer det gjennomført datainnsamlinger ved to tidspunkt. Slik kan vi måle ihvilken grad Ansvarlig vertskap kursene har hatt effekt på vold,overskjenking og servering til mindreårige.Mange datakilder er benyttet for å gi svar på ulike problemstillinger. Vi harbygget på et stort skriftlig materiale i form av prosjektskisser, frem-driftsplaner, møtereferater, interne rapporter og liknende. I tillegg har viforetatt intervjuer som grunnlag forsituasjonsbeskrivelser og prosess-beskrivelser. Spørreskjemaer til byensserveringssteder har vist bransjenserfaringer og synspunkter. Offentlig statistikk er benyttet for å studereomfanget av rusrelatert vold og lovbrudd avslørt ved kommunes skjenke-kontroll. Til slutt har vi benyttet testkjøp for å avdekke omfanget avoverskjenking og servering til mindreårige. Det siste innebærer at "over-stadig berusede" skuespillere eller barnslig utseende ungdommer forsøkerå bestille øl ved serveringsstedene. The report publishes the results of an evaluation of the ‘Responsible Hosts’ programme (Ansvarlig vertskap), which was conducted in Trondheim. Responsible Hosts is designed to reduce alcohol-related violence, over-serving and serving of alcohol to minors. These objectives are to be achieved by letting staff attend courses which promote a responsible attitude to the serving of alcohol. The Resource Center for Drug and Alcohol Issues (MNK-rus) in Central Norway was in charge of the courses in Trondheim.
The evaluation was conducted at the behest of the Norwegian Directorate for Health and Social Affairs. The Directorate wanted an effect evaluation, but we decided to widen the remit by looking at the project’s implementation process, i.e., the evaluation included performance as well as outcome. The process evaluation serves two different purposes. First, it expands the explanatory basis for the effect evaluation; second, a process evaluation is useful per se, insofar as it generates transferable information on factors that inhibit/facilitate the implementation of this type of project. In that connection, it was also important for us to have an opportunity to compare programme performance in Trondheim and other municipalities.
Other questions relating to goal achievement and effect made it necessary to collect data at two separate points in time. This allowed us to gauge the effect of the training courses on prevalence of violence, over-serving and serving of minors.We utilized many different sources of data to obtain answers to the various questions. We had a significant body of material in print, including project drafts, schedules, meeting records, internal reports, etc. We conducted interviews as well, to facilitate descriptions of situations and processes. Questionnaires completed by managers of the city’s licensed premises reveal the experience and opinions of the hospitality trade. We used publicly accessible statistics to study the prevalence of alcohol-related violence and breaches of the licensing laws as detected by the city’s inspections. Finally, we used simulated purchases to gauge the prevalence of over-serving and serving of minors. In this latter method, actors pretend to be intoxicated and youths with a markedly juvenile appearance attempt to purchase beer in the licensed premises.
Description
-