dc.contributor.author | Lund, Karl Erik | |
dc.date.accessioned | 2015-01-29T13:41:46Z | |
dc.date.accessioned | 2015-02-11T19:16:11Z | |
dc.date.available | 2015-01-29T13:41:46Z | |
dc.date.available | 2015-02-11T19:16:11Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.citation | SIRUS skrifter. 121 p. SIRUS, 2006 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/275967 | |
dc.description | - | |
dc.description.abstract | 1.1 Bakgrunn
Etter 16 års unntak fra § 6 i Lov om vern mot tobakksskader – den såkalte
Røykeloven – ble røykfrihet innført på alle serveringssteder fra 1. juni 2004. Den
tidligere forskriften om røykeforbudssoner i barer, puber, kafeer og restauranter, ble
dermed avløst av et absolutt røykeforbud innendørs. Myndighetenes viktigste
begrunnelse for å oppheve unntaket, var å sikre ansatte i serveringsbransjen den
samme beskyttelse mot passiv røyking som andre arbeidstakere hadde hatt siden
tobakksskadelovens § 6 ble iverksatt i 1988. Det ble videre vist til at
serveringssteder, diskoteker og lignende var en viktig rekrutteringsarena for røyking
blant ungdom. Det ble også lagt vekt på at mange personer med astma og allergier
ikke kunne oppholde seg på serveringssteder pga. de plagene de ble påført av
røykfull inneluft. Endelig ble det framhevet at forskriften med røykeforbudssoner
var vanskelig å etterleve for bransjen.
Ønsket om evaluering av lovendringen ble framsatt under behandlingen av saken i
Stortingets Helse- og sosialkomité og gjentatt under den påfølgende
Stortingsdebatten. Begrunnelsen var at lovendringen var kontroversiell, at det var
tvil knyttet til de økonomiske konsekvensene for serveringsbransjen og usikkerhet
forbundet med publikums etterlevelse og trivsel. Evalueringen skulle foreligge
seinest etter tre år. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) fikk anbudet om
å forestå evalueringen som et ledd i en bredere evaluering av det statlige
tobakksforebyggende arbeidet i Norge. | |
dc.language.iso | nor | |
dc.relation.uri | http://www.sirus.no/filestore/Import_vedlegg/SIRUSskrifter0106.pdf | |
dc.title | Innføringen av røykfrie serveringssteder i Norge. Konsekvenser for omsetning,besøksfrekvens, trivsel og etterlevelse. Evalueringen av det offentlige tobakksforebyggende arbeidet i Norge 2003-2007 - rapport 7 fra HEMIL/SIRUS | |
dc.type | Research report | |
dc.date.updated | 2015-01-29T13:41:46Z | |
dc.identifier.cristin | 1012045 | |