Kartlegging av hvordan fylker og kommuner jobber for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3114455Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Kostholdets betydning for bærekraft og klima har fått økt oppmerksomhet de senere årene, og det er i stor grad sammenfall mellom et sunt og et bærekraftig og klimavennlig kosthold. Et tverrfaglig team fra Senter for bærekraftig kosthold ved Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Helsedirektoratet kartlagt hva som gjøres for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold i norske fylker og kommuner. Det ble også undersøkt muligheter og barrierer for slikt arbeid. Undersøkelsen viser at innen det generelle folkehelsearbeidet er kosthold i varierende grad prioritert i fylkers og kommuners planer og strategiske satsinger. Det er også stor variasjon mellom fylker og kommuner når det gjelder å iverksette tiltak for å fremme et sunnere og mer bærekraftig kosthold. Flere av de nasjonale veilederne og retningslinjer for kostholdsarbeid er kjent og benyttet, mens særlig verktøy som dreier seg om bærekraftig og klimavennlig kosthold samt ernæringskriterier ved offentlige anskaffelser er lite kjent og brukt. Kartleggingen viser at få fylker og kommuner legger stor vekt på bærekraft og klima i arbeidet med kosthold, og da hovedsakelig begrenset til matsvinn. Det er uklarhet om hva begrepene bærekraftig og klimavennlig i sammenheng med kosthold innebærer. De viktigste barrierene for kostholdsarbeidet er mangel på ressurser i form av mennesker, ernæringskompetanse, tid og finansiering. Faktorer som kan legge til rette for kostholdsarbeidet (muligheter), er at temaet er høyt prioritert av politikerne, tydelig forankring i planverk og budsjett, at det er tilgjengelig gode verktøy, samt det å ha dedikerte ansatte med nødvendig kompetanse. I kartleggingen var det lavere deltakelse blant små kommuner og kommuner tilhørende i Nord-Norge, og dette må tas i betraktning når resultatene vurderes. Det er potensial for å forsterke innsatsen på kostholdsområdet i de fleste fylker og kommuner. Fylkene og kommunene trenger hjelp til å se hvordan kosthold, bærekraft og klima hører sammen. De etterlyser tiltak og verktøy som kan brukes lokalt, inkludert verktøy for kartlegging og prioritering av kostholdsarbeidet.