Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorTotland, Torunn Holm
dc.contributor.authorLyshol, Heidi
dc.contributor.authorLjøsne, Isabelle Budin
dc.contributor.authorHelleve, Arnfinn
dc.contributor.authorTorheim, Liv Elin
dc.date.accessioned2024-01-30T10:06:43Z
dc.date.available2024-01-30T10:06:43Z
dc.date.created2024-01-22T13:08:41Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn9788284063966
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3114455
dc.description.abstractKostholdets betydning for bærekraft og klima har fått økt oppmerksomhet de senere årene, og det er i stor grad sammenfall mellom et sunt og et bærekraftig og klimavennlig kosthold. Et tverrfaglig team fra Senter for bærekraftig kosthold ved Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Helsedirektoratet kartlagt hva som gjøres for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold i norske fylker og kommuner. Det ble også undersøkt muligheter og barrierer for slikt arbeid. Undersøkelsen viser at innen det generelle folkehelsearbeidet er kosthold i varierende grad prioritert i fylkers og kommuners planer og strategiske satsinger. Det er også stor variasjon mellom fylker og kommuner når det gjelder å iverksette tiltak for å fremme et sunnere og mer bærekraftig kosthold. Flere av de nasjonale veilederne og retningslinjer for kostholdsarbeid er kjent og benyttet, mens særlig verktøy som dreier seg om bærekraftig og klimavennlig kosthold samt ernæringskriterier ved offentlige anskaffelser er lite kjent og brukt. Kartleggingen viser at få fylker og kommuner legger stor vekt på bærekraft og klima i arbeidet med kosthold, og da hovedsakelig begrenset til matsvinn. Det er uklarhet om hva begrepene bærekraftig og klimavennlig i sammenheng med kosthold innebærer. De viktigste barrierene for kostholdsarbeidet er mangel på ressurser i form av mennesker, ernæringskompetanse, tid og finansiering. Faktorer som kan legge til rette for kostholdsarbeidet (muligheter), er at temaet er høyt prioritert av politikerne, tydelig forankring i planverk og budsjett, at det er tilgjengelig gode verktøy, samt det å ha dedikerte ansatte med nødvendig kompetanse. I kartleggingen var det lavere deltakelse blant små kommuner og kommuner tilhørende i Nord-Norge, og dette må tas i betraktning når resultatene vurderes. Det er potensial for å forsterke innsatsen på kostholdsområdet i de fleste fylker og kommuner. Fylkene og kommunene trenger hjelp til å se hvordan kosthold, bærekraft og klima hører sammen. De etterlyser tiltak og verktøy som kan brukes lokalt, inkludert verktøy for kartlegging og prioritering av kostholdsarbeidet.
dc.language.isonob
dc.publisherFolkehelseinstituttet. Senter for bærekraftig kosthold
dc.subjectKosthold
dc.subjectBærekraft
dc.subjectFolkehelsearbeid
dc.subjectFylker
dc.subjectKommuner
dc.subject.meshPublic Healthen_US
dc.subject.meshDieten_US
dc.subject.meshLocal Government
dc.subject.meshSustainable Developmenten_US
dc.titleKartlegging av hvordan fylker og kommuner jobber for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold
dc.title.alternativeSystematical mapping of the promotion of a healthy, climate friendly and sustainable diet in Norwegian counties and municipalities
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber56
dc.identifier.cristin2231919
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel