Innføringen av røykfrie serveringssteder i Norge. Konsekvenser for omsetning,besøksfrekvens, trivsel og etterlevelse. Evalueringen av det offentlige tobakksforebyggende arbeidet i Norge 2003-2007 - rapport 7 fra HEMIL/SIRUS
Original version
SIRUS skrifter. 121 p. SIRUS, 2006Abstract
1.1 BakgrunnEtter 16 års unntak fra § 6 i Lov om vern mot tobakksskader – den såkalteRøykeloven – ble røykfrihet innført på alle serveringssteder fra 1. juni 2004. Dentidligere forskriften om røykeforbudssoner i barer, puber, kafeer og restauranter, bledermed avløst av et absolutt røykeforbud innendørs. Myndighetenes viktigstebegrunnelse for å oppheve unntaket, var å sikre ansatte i serveringsbransjen densamme beskyttelse mot passiv røyking som andre arbeidstakere hadde hatt sidentobakksskadelovens § 6 ble iverksatt i 1988. Det ble videre vist til atserveringssteder, diskoteker og lignende var en viktig rekrutteringsarena for røykingblant ungdom. Det ble også lagt vekt på at mange personer med astma og allergierikke kunne oppholde seg på serveringssteder pga. de plagene de ble påført avrøykfull inneluft. Endelig ble det framhevet at forskriften med røykeforbudssonervar vanskelig å etterleve for bransjen.Ønsket om evaluering av lovendringen ble framsatt under behandlingen av saken iStortingets Helse- og sosialkomité og gjentatt under den påfølgendeStortingsdebatten. Begrunnelsen var at lovendringen var kontroversiell, at det vartvil knyttet til de økonomiske konsekvensene for serveringsbransjen og usikkerhetforbundet med publikums etterlevelse og trivsel. Evalueringen skulle foreliggeseinest etter tre år. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) fikk anbudet omå forestå evalueringen som et ledd i en bredere evaluering av det statligetobakksforebyggende arbeidet i Norge.
Description
-